Kategoriler
Mürekkep

Mürekkep

26.05.2022
Mürekkep tarihi 4500 yıl öncesinde Çin'e kadar dayanıp geniş yelpazede kullanılsada bizim alanımız baskı teknolojilerinde özellikle ev ve ofis kullanıcılarının kullanmış olduğu bitmeyen kartuşlu yazıcı mürekkepleri.

Mürekkep

Çeşitli formüller ile üretilen birçok alanda kullanılan genellikle siyah, sarı, mavi, kırmızı renklerde olan akışkan bir maddedir.

Mürekkebin çeşitleri çok , tarihi 4500 yıl öncesine dayanmaktadır. 21. yy . da en çok kullanılan mürekkep türü de baskı mürekkebidir. Genel olarak kitap, gazete, dergi, ambalaj malzemeleri, kutular, afiş, broşür, reklam ürünleri gibi çok geniş bir kullanım alanı vardır. Bizim konumuz ev ve ofis kullanımı için kullanılan yazıcı ve fotokopi mürekkepleridir.

Yandan beslemeli, kendinden tanklı, dolabilen yazıcı diye tabir edilen yazıcıların çıkması ile kullanıcılar baskı maliyetlerini çok aşağılara düşürmüşlerdir. Bu yazıcı ve fotokopi makinalarında kullanılan baskı malzemesi yazıcı mürekkebidir.

 

Başlıklar

  • Mürekkep Çeşitleri

  • En Çok Satılan Mürekkepli Yazıcı Markaları

  • Yazıcı Mürekkep Renkleri

Mürekkep Çeşitleri

  1. Orijinal Mürekkepler : Yazıcı ve fotokopi makinasının üreticisi firmanın üretmiş veya ürettirmiş olduğu mürekkeplerdir. Orijinal mürekkep ile alınacak performans en üst seviyededir. Orijinal mürekkep fiyatları ufak farklılıklar göstersede üç aşağı beş yukarı aynıdır.
  2. Muadil Mürekkepler: Bu mürekkepler piyasada birçok firma tarafından üretilmektedir. Fiyatları orjinale göre daha makul seviyede olmasından dolayı talep daha fazladır. Ancak muadil mürekkep alırken en çok dikkat edilmesi gereken nokta kaliteli olmasıdır. Muadil mürekkep fiyatları da kalitesine göre değişkenlik göstermektedir.

En Çok Satılan Mürekkepli Yazıcı Markaları

  1. Epson Mürekkep :

    Epson markası ülkemizde mürekkepli yazıcıların lokomotifi konumunda dır. Özellikle ofis ve orta ölçekli işletmelerin en çok tercih ettiği tanklı, bitmeyen kartuşlu, dolabilen mürekkepli diye tabir edilen grupta en yaygın markadır.
  2. Canon Mürekkep

    İkinci yaygın kullanımı olan marka Canondur. 2015 yılından önce canon yazıcılara sonradan bitmeyen kartuş  sistemi ekleme yolu ile yapılmakta idi. Bu sistem Canon markasının kendisinin olmadığı için problem oranı yüksek verimi düşük idi. Son yıllarda markanın kendisi de fabrikasyon üretim ile bitmeyen kartuşlu olarak üretmektedir.
  3. Hp Mürekkep :

    Hp markası sonradan kendinden doldurulabilen mürekkepli sistemlere girmesine rağmen özellikle profosyonel orta ölçekli grupta kendisini göstermiş ve bu alanda yaygınlaşmıştır.
  4. Brother Mürekkep :

    Bir Japon markası olan Brother küçük orta ölçekli grupta özellikle A3 orta ölçekli bitmeyen kartuşlu yazıcılarda kendisini göstermiştir. Bu alanda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ülkemizde bu dört marka mürekkepli yazıcılar bu sıraya göre yaygın olarak kullanılmaktadır.

Yazıcı Mürekkep Renkleri

Baskı kalitesi standart olan yazıcılarda genellikle 4 renk kullanılmakta

  • Siyah – Black
  • Sarı – Yellow
  • Mavi – Cyan
  • Kırmızı – Magenta

Baskı hassasiyeti daha yüksek olan modellerde daha fazla renk bulunmaktadır.

  • Siyah – Black
  • Sarı – Yellow
  • Mavi – Cyan
  • Kırmızı – Magenta
  • Açık Mavi – Light Cyan
  • Açık Kırmızı – Light Magenta